Priprava na zaposlitveni razgovor

Vsak izmed nas je že bil v situaciji, ko je bil povabljen na zaposlitveni razgovor k bodočemu delodajalcu. Vsekakor razgovor ni ravno najprijetnejša stvar v življenju in lahko povzroči stres in napetost. Da bi napetost pred razgovorom zmanjšali, je priporočljivo, da se na razgovor pripravimo. Tako bo prvo srečanje z bodočim delodajalcem zagotovo bolj sproščeno.

V nadaljevanju preberite nekaj napotkov in jih poskusite upoštevati.

1. Kaj vem o svojem bodočem delodajalcu?

 • Pozanimajte se o podjetju in njihovih produktih.
 • Konkretno si poskusite predstavljati, kakšne naloge vas na delovnem mestu čakajo. Na osnovi tega v razgovoru pojasnite, kakšne sposobnosti in veščine lahko od vas pričakujejo. Veščine in spretnosti, ki za delovno mesto niso relevantne, raje obdržite zase.

2. Ostanite zvesti samemu sebi

Kandidati pogosto ne izpolnjujejo vseh delodajalčevih zahtev, zato navajajo veščine in izkušnje, ki jih navadno ne posedujejo.

 • Ne pretvarjajte se. Bodite to kar ste, saj izkušeni kadrovniki kaj kmalu ugotovijo, ali se kandidati pretvarjajo ali govorijo resnico.
 • Zapomnite si, da je pri razgovoru večkrat pomembnejša vaša osebnost kot same izkušnje.

3. Na razgovor se temeljito pripravite

Razgovora ne jemljite z levo roko, saj vas to lahko stane službe. Temeljita priprava je namreč zlata vredna.

 • Termin pisno ali ustno potrdite.
 • Preverite, ali imate vso prijavno dokumentacijo (delodajalec jo lahko tudi založi) in razmislite, zakaj ste se prijavili ravno v tem podjetju.
 • Razmislite o nadaljnjih argumentih, s katerimi boste delodajalca prepričali o sebi.
 • Možna vprašanja, ki bi jih lahko postavil delodajalec si zapišite in poskusite odgovoriti nanje. Kakšna vprašanja bodo lahko tudi neprijetna, zato dobro razmislite, kaj boste odgovorili.
 • Pripravite seznam vprašanj, ki jih boste sami zastavili. Delodajalec vas bo ob koncu razgovora zagotovo nagovoril k temu.

4. Pazite na zunanji vtis

 • Kaj boste oblekli? S svojim videzom ne izstopajte, kljub temu pa bodite urejeni.
 • Je potrebno, da svoj nastop vadite? Zelo pomembno je namreč, kako nastopimo pred delodajalcem, zato vadite igro vlog. Pazite na stalen očesni stik. Ne le tekoč govor, tudi telesna govorica je zelo pomembna – kam date roke, jih morda držite pred usti med tem ko govorite ali prekrižate na prsih, kaj delate z nogami? Partner, s katerim boste vadili igro vlog, naj bo pozoren na vašo mimiko, kretnje in govorico in vas opozori na morebitne napake, ki jih nevede počnete (prehitri/prepočasni govor, jecljanje, ponavljanje istih besed, kot npr. pač, saj, v bistvu, ipd.)
 • Bodite točni. Raje pet minut prej kot prepozno, zato se na pot odpravite pravočasno.

Na tem mestu bi se zagotovo našel še kakšen nasvet, ki bi ga bilo vredno omeniti. Pa več o tem v kakšnem od naslednjih blogov. Verjemite, da boste na razgovor odšli veliko bolj sproščeni, če boste upoštevali vsaj nekaj od napisanega. Predvsem pa, zaupajte sami v vase in bodi optimistični.

Veliko uspeha!

Maja