Fašenk

Tako je, »fašenk« oz. pust se počasi bliža h koncu ... Veselo vzdušje bo jutri še zadnji dan obnorelo ulice in vasi! Če še niste zablesteli in obnoreli v najbolj zabavnem in norčavem pustnem tednu v letu je skrajni čas, da jutrišnji dan izkoristite za to!

Kaj pomeni beseda fašenk, od kod izvira in kakšen je njen pomen?

Fašenk izhaja iz nemške besede »der Fasching«, ki izvira iz besede Vaschang, ki naj bi v etimološkem smislu pomenila zadnje točenje alkoholne pijače. Drugače povedano, je beseda tesno povezana s postom (das Fasten/die Fastenzeit), ki sledi norčavim pustnim dnevom, in sicer na pepelnico. Namen posta je, da bi se ljudje med postom zbližali z bogom med tem, ko se odrekajo alkoholu in mesnim izdelkom. Zato pa se želijo za »fašenk« še zadnjič iznoreti in krepko pregrešiti z vinom ter ostalimi pustnimi dobrotami. Izraz karneval (izpeljano iz latinščine »Carne vale«) ne pomeni zaman »živelo meso«!

Smisel »fašenka« je seved tudi, da se ljudje poveselijo, razbremenijo in za trenutek pozabijo na vsakdanje stvari. Vzemite si čas, izdelajte masko, pustite domišljiji prosti tek in prebudite otroka v sebi, če še tega niste storili –  ne nazadnje je v tem največji čar.

Kakšen dan posta po »fašenku« pa tudi zagotovo ne škodi.

Želim vam lep in norčav preostanek pusta!

Maja

Kurenti na Ptuju, Avtor: Andrej Jakobčič, Licenca: Creative Commons